32. SKS že v pripravi!
23. – 27. 11. 2016
fotografije
 
 
 
 

Država v fokusu

                     images/fokus/jpeg%201.jpg                      
images/fokus/jpeg%203.jpg

31. slovenski knjižni sejem prvič z mednarodnim fokusom:

dežela gostja 2015 bo Francija

Slovenski knjižni sejem se po treh desetletjih obstoja programsko internacionalizira, in sicer tako da bo vsako leto predstavil deželo, državo ali regijo v fokusu. Kot prvi je ta laskavi naziv pripadel prav Franciji, ki se bo na 31. SKS poglobljeno predstavila v sodelovanju s Francoskim kulturnim inštitutom Charles Nodier in francoskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Francija bo na svoji sejemski stojnici v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma predstavila številne knjižne prevode francoskih avtorjev v slovenščino ter dejavnosti francoskega kulturnega inštututa v Sloveniji. Na SKS smo skupaj povabili tudi številne francoske goste. Tako bo na sejmu nastopil pisatelj in esejist Pascal Bruckner – na odprtju in s samostojnim dogodkom v sredo, 25. 11., ob 18. uri v Linhartovi dvorani; francoski filozof Jacques Rancière v četrtek, 26. 11., ob 18. uri v Linhartovi dvorani; v soboto, 28. 11., pa še avtor Frédéric Beigbeder, prav tako ob 18. uri v Klubu CD. Slednji bo v petek, 27. 11., ob 18. uri nastopil tudi v programu Debatna kavarna, v družbi Vesne Milek. Vsebinski zaključek francoskega fokusa pa bo v soboto z druženjem po francosko, v Klubu CD, od 20.30 naprej.

SKS bodo obiskale tudi tri francoske založnice iz založb Zulma, Auzou in L' ecole des loisirs, ki bodo sodelovale v strokovnem programu sejma. Francoske vsebine bomo na sejem vnesli tudi z drugimi umetniškimi zvrstmi, tako bomo pod imenom Francoski risani junaki brezplačno predvajali tri francoske celovečerne risanke v nedeljo med 10. in 14. uro v Kosovelovi dvorani, v soboto, 28. 11., ob 11. uri pa bo v Kinodvorovem programu Kinobalon premierno na ogled francoska risanka Buffalo Bill. V Sloveniji bo med sejmom tudi francoski pesnik in slamer Yves Gaudin, s katerim bomo na sejmu priredili tudi uro beatbox poezije.

 

* Zaradi omejenega števila sedežev v dvoranah so za označene prireditve brezplačne vstopnice na voljo pri blagajni Cankarjevega doma.

Brezplačne vstopnice lahko dvignete v informacijskem središču Cankarjevega doma, ki se nahaja v podhodu Maxija.
T +386 (0)1 24 17 299, 24 17 300
E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.

 

 Posodobljeno 6.11.2015

SREDA 25.11.

14.00–16.00

Klub Lili Novy (0)

Francoske založbe na Založniški akademiji           

Strokovni program, ki bo omogočil tesnejše povezovanje slovenskih in francoskih založb, gosti francoske založbe Zumla, Auzou in L'ecole des loisires.

Gostje: Marija Gaudry (L' ecole des Loisirs), Amélie Louat (Zulma), Adélaïde Sorel (AUZOU)

 

15.00-18.00

Dvorana M3,4 (-1)

Tu pa tam z Radijem Študent

Radijska oddaja v živo iz knjižnega sejma. V sodelovanju z literarno radijsko oddajo Tu pa tam, ki na Radiu študent deluje že 15 let, Francoski Inštitut v Sloveniji pripravlja dogodek  iz cikla sodobne francoske proze. Špikerji Radia Študent bodo ob živi glasbeni spremljavi interpretirali izbrano poglavje iz romana »Tatovi lepote« avtorja Pascala Brucknerja v ekskluzivnem prevodu izpod peresa mlade prevajalke Anje Banko.

 

18.00–20.00   

Linhartova dvorana (-1) * vstopnice

Pascal Bruckner

Literarno srečanje s francoskim pisateljem in filozofom

V francoščini s simultanim tolmačenjem

Pascal Bruckner je francoski filozof, romanopisec, esejist in publicist, ki ga slovenskim bralcem ni treba več podrobno predstavljati. Leta 2004 je bil objavljen esej Nenehna vzhičenost. Esej o prisilni sreči – Bruckner je kmalu po izidu gostoval v Sloveniji – tri leta pozneje pa še roman Ljubezen do bližnjega. Letos je pri Modrijanu izšel prevod njegovega zadnjega romana Pridni sinko.

Povezuje: Jaroslav Skrušny

 

ČETRTEK 26.11.

18.00–20.00

Linhartova dvorana (-1) * vstopnice

Jacques Rancière: Estetska revolucija

Predavanje in pogovor

Predavanje poteka v angleškem jeziku. Na volje je pisni povzetek predavanja v slovenščini. Pogovor z avtorjem poteka v angleškem jeziku s simltuanim tolmačnjem v slovenski jezik.

Vplivni francoski humanist in filozof Jacques Rancière s predavanjem odpira mednarodno konferenco Estetski režim umetnosti: razsežnosti Rancièrove teorije, ki bo v petek in soboto potekala v atriju ZRC SAZU. Konferenca želi premisliti Rancièrovo politično konceptualizacijo čutnega, povod zanjo pa predstavlja tudi izid slovenskega prevoda Rancièrove vznemirljive knjige Aisthesis: Prizori iz estetskega režima umetnosti(Maska, 2015, prev. Sonja Dular), v kateri avtor v štirinajstih poglavjih premisli štirinajst umetniških primerov (politik) kot dogodkov ali celo »motenj«, ki med drugim v red obstoječih distribucij čutnega v umetnosti intervenirajo z naslavljanjem tistega, česar pri gledalcu preostala režima (etični podobe in reprezentacijski režim umetnosti) dotlej nista nagovarjala. Gre za primere iz umetnosti in diskurzov o umetnosti, ki so v letih od 1764 do 1941 postopoma uvajali pred tem neraziskane načine ustvarjanja, produkcije, sprejemanja in mišljenja umetnosti. Rancière se tako ne osredotoča na kanonizirane modernistične avtorje, kot so Mondrian in Kandinski, Malevič in Duchamp, temveč npr. na obravnavo praks v kabaretu Folies Bergère in pesnike, ki so bili zapisovalci teh dogodkov, na ekstravagantno plesalko in koreografinjo Loïe Fuller, Chaplinove filme, Whitmanovo poezijo, Craigove scenografske revolucije idr. Pri tem ga ne vodi težnja po redefiniciji modernizma, ampak mu gre za mišljenje tistega, kar je v modernistično paradigmi predstavljalo estetsko motnjo.

Predavanje v CD in pogovor z Rokom Benčinom, ki bo sledil predavanju, bo edini Rancièrov javni nastop v Ljubljani, saj se bo konference udeležil le kot poslušalec.

 

PETEK 27.11.

18.00–18.50

Debatna kavarna, Prvo preddverje(-1)

Razpoloženi za Pariz

Vesna Milek s francoskim gostom letošnjega sejma, Fredericom Beigbederjem, o skritih in zakritih čarih francoske prestolnice, o znanih Parižankah in Parižanih ter o knjigah, ki govorijo o Parizu.

Gosta:  Vesna Milek, Frederic Beigbeder

 

20.30

Forum za obiskovalce, Drugo preddverje (-2)

Beatbox poezija za radovedneže, Murat&Jose z francoskim gostom

Ste že kdaj slišali za t. i. »beatboxerje«? To so mojstri, ki znajo iz svojih ust izvabiti neverjetne zvoke in oponašati različna glasbila. Vabimo na soočenje francoskega pesnika/performerja Yvesa Gaudina in slovenskega dvojca Murat&Jose. Pol ure zabave tudi za vse tiste, ki nikoli ne berejo poezije!

 

SOBOTA 28.11.

18.00–20.00

Klub CD (6) * vstopnice

Frédéric Beigbeder

Literarno srečanje s francoskim pisateljem

V francoščini s simultanim tolmačenjem

Frédéric Beigbeder je francoski pisatelj, ki ga slovensko občinstvo pozna že od njegovih prvih angažiranih romanov. K nam se ponovno vrača po več kot desetletju in predstavljal bo novi roman, Oona in Salinger, v pogovoru z Mimi Podkrižnik pa se bomo lahko prepričali, ali je njegov vzevek literarnega »L'enfant terrible« še zmeraj upravičen.

Gost: Frederic Beigbeder; povezuje: Mimi Podkrižnik

           

20.30–00.00

Klub CD (6) * vstopnice

Razpoloženi za Pariz / Envie de Paris

Zabava v čast Franciji kot častni gostji 31. SKS

Kozarček penine in pogovor Sama Ruglja z avtorico knjige Razpoložena za Pariz Vesno Milek. Sledil bo jazz lounge koncert pevke Katje Šulc ob spremljavi DJ Piera. Na ogled bodo tudi ilustacije iz knjige Razpoložena za Pariz Roka Marinška, pravo ozračje pa bodo pričarali kostumi nekega Pariza, ki prekipeva od razkošja, glamurja in spogledljivosti.

NEDELJA 29.11.

9.30–11.30

KulinArtfest, Drugo preddverje (-2)

La Ganache: Francoska slaščičarna/Pâtisserie Artisanale Française

Kulinarični mojster, slaščičar francoske šole Chef Naser Gashi je ustanovitelj prvega francoskega slaščičarskega izobraževanja ter celovite ponudbe zelo okusnih in prefinjenih posladkov v Sloveniji. Seznanil vas bo z mojstrstvom priprave dveh čokoladnih poslastic, minjonov in pralin.

 

Projekciji francoskih animiranih filmov

Kosovelova dvorana (-2) * vstopnice

12.00

Trojčice iz Bellevilla (Les triplettes de Belleville)

Režija: Sylvain Chomet; Francija, 2003; 78' min.

Od 10. leta

 

15.00

Kralj in ptič (Le roi et l’oiseau)

Režija: Paul Grimault; scenarij: Jacques Prévert; Francija, 1979; 87'

Od 7. leta  

 
15.00-15.45

Pisateljski oder (-0)

Francoščina tre šik! – Zaključek nagradne igre

Razglasitev dobitnika/-ce nagrade - 60-urnega tečaja francoskega jezika v vrednosti 500€ - ki ga podeljuje Francoski kulturni institut v Sloveniji.

V nagradni igri lahko sodelujete vsak dan sejma, z oddajo glasovnice na francoski stojnici v Veliki sprejemni dvorani.

 

Podporniki programa država v fokusu: