32. SKS že v pripravi!
23. – 27. 11. 2016
fotografije
 
 
 
 

KulinArtfest

{besps}program_slike_auto\kulinarfest{/besps}

 

Gastronomiji posvečamo posebno pozornost s KulinArtfestom, kjer se kuha v živo in degustira vse dni sejma. Pod budnim očesom Martine Kafol in Založništvom tržaškega tiska.

 

Drugo preddverje (-2)

Posodobljeno 6.11.2015

Sreda 25.11.

15.00–15.45

Ekološki način kuhanja in peke

Emilija Pavlič, avtorica knjig Mamica, nauči me kuhati in Za otroke kuhajmo zdravo, bo praktično prikazala štiri načine zdravega kuhanja in peke. Na delavnici boste spoznali, kako najbolje uporabljati sezonsko domače sadje in zelenjavo.

           

16.00–16.45

Ščepec ustvarjanja: Kako težko prebavljive jedi postanejo »mala mal’ca« s pravim ščepcem začimb?

Preprosti triki, kako začinimo težje prebavljive jedi, da jih lahko prebavimo. Olajšate življenje svojemu želodcu, žolčniku, slinavki in jetrom – obvladajte uporabo začimb!
 

Gostja: Marija Kočevar Fetah

           

17.00–17.45

Poezija v kuhinji: Veno Taufer

V kuhinji KulinArtfestfesta se bo Veno Taufer ob dišeči kavi in pecivu z obiskovalci pogovarjal o poeziji, kuhinji in o širšem svetu. Kakšno kavo kuha pesnik? Kdaj jo pije in s kom?

           

18.00–18.45

Herbivorium z Matejo Teo Dereani

Priprava dveh okusnih jedi iz izključno rastlinskih sestavin. Poudarek bo na tem, kako si lahko v natrpanem urniku na hitro pripravimo zdrave jedi. Obiskovalci boste lahko sodelovali pri pripravi jedi ali pa postavljali vprašanja. Mateja vam bo povedala nekaj osnovnih dejstev o zdravi prehrani, zakaj se sama tako hrani že dve desetletji in kakšne prednosti to prinaša.

 

ČETRTEK 26.11.

15.00–15.45

Varčno je tudi dobro

Marija Remec je Varčno kuharco izdala med prvo svetovno vojno, in kot je zapisala v uvodniku, da draginja, ki je nastala zadnja leta, zahteva novo kuharsko knjigo, za marsikoga velja tudi danes. Varčnost v teh receptih ne gre na račun okusnosti in prehranskih vrednosti jedi, prav lahko jih postavimo na vsako, tudi imenitno mizo. To bosta na delavnici pokazala gosta, profesionalni kuhar in gospodinja.

           

16.00–16.45

Brezglutenska dieta

Ali je res nekaj samo po sebi zdravega in ali se moramo za to, da je zdravo, tudi sami potruditi?

Suzana Kranjec, avtorica knjige Življenje brez glutena, bo prikazala, kako pripravi fermentirane ajdove palačinke, brez glutena, jajc in mleka. Poiskali bomo odgovore, čemu je potrebna mlečnokislinska fermentacija žit?

           

17.00–17.45

Poezija v kuhinji: Meta Kušar

V pesniški zbirki Vrt Veronikina nagrajenka Meta Kušar daje poeziji najvišji in nov smisel s potovanjem v letne čase, od pomladi do pomladi. Svojim literarnim gostom bo ponudila italijansko rižoto.

 

18.00–18.45

Alkimija čistih okusov

Barbara Radojlovič - Barbarella bo predstavila svoj prvenec Alkimija čistih okusov, v katerem podaja več kot sto svežih receptov, ki posamezniku ponujajo vsakodnevni navdih za pripravo modernih, polnovrednih veganskih in vegetarijanskih receptov.

 

19.00-19.45

Slikarstvo v kuhinji

Slikarstvo v kuhinji - društvo ARTŠPL, turizem in umetnost z roko v roki. Spoznali bomo umetnost slikanja stolov in okusili tradicionalni kozjanski korejevc, v družbi Petra Špilerja in slikarke Vide Pfeifer.

 

PETEK 27.11.

15.00–15.45

Ščepec ustvarjanja: Kako delati z začimbami, da iz njih dobimo največ?

Sanja Lončar, soavtorica knjige Ščepec rešitve, vam bo predstavila preproste trike, kako pravilno uporabljamo začimbe in si z njimi pomagamo pri različnih težavah. Ali ste vedeli, da je od načina uporabe začimb odvisno, kako bodo delovale v telesu?

           

16.00–16.45

Jem pametno! S hrano do zdravja

Jakob Polajžer – Kuhar Jaka bo predstavil knjižico s praktičnim mesečnim jedilnikom zdravih receptov, ki preprosto in brez velikih odrekanj pripomorejo k boljšemu počutju in izgubi kilogramov. Recepti so pripravljeni v samo 30 minutah, kar pomeni, da zdrava prehrana ni zapletena za pripravo.

           

17.00–17.45

Poezija v kuhinji: Maja Gal Štromar

Pisateljica in igralka Maja Gal Štromar predstavlja svoj novi roman 7 kg do sreče, hudomušno izpoved slovenske igralke Mare Vodopivec. Slovenski Bridget Jones o igralskih in intimnih zakulisjih, kjer se štejejo tudi kilogrami in kalorije. Nam bo igralka in pisateljica pripravila jed za 7 kg plus ali 7 kg minus?

           

18.00–18.45

Kuhinja v dvoje

Kuharska knjiga Kuhinja v dvoje, ki je izšla letos poleti, je namenjena vsem parom, še posebej mladim, in tistim, ki začenjajo skupno pot v lastnem gospodinjstvu. Kuhanje je lahko veliko več kot le priprava jedi, menijo avtorji Anja Maležič, Andrej Valena, Ožbej Peterle, ki bodo predstavili svojo knjigo in tudi kaj dobrega skuhali!

           

19.00–19.45

Polona ga žge

Kako pripraviti okusne obroke za družino in prijatelje ter hkrati razvajati brbončice s polnimi in slastnimi okusi? Vabljeni na predstavitev knjige, ki v tem trenutku najbolj zažiga. Priznana radijska moderatorka in tv-voditeljica kuharske oddaje Polona Požgan bo z nami delila recepte, zvijače in nasvete, povezane s kuharijo, ter predstavila najnovejšo knjigo Polona ga žge!

 

SOBOTA 28.11.

14.00–14.45

Sladka Anina kuhinja in Anina kuhinja za najmlajše

Anina kuhinja za najmlajše je namenjena dojenčkom do enega leta, vsebuje več kot sto trideset receptov in pomaga staršem pri uvajanju goste prehrane. Iz nove kuharice Sladka Anina kuhinja pa bo avtorica Ana Žontar izbrala dve sladici in ju pripravila pred udeleženci.

 

           

15.00–15.45

Kruh, pogače in sladice – Prlekija, Prekmurje in Porabje

Tradicionalna peka Prlekije, Prekmurja in Porabja je zelo pestra. Ne pečejo le znamenite prekmurske gibanice, temveč znajo pripraviti še več drugih pekovskih dobrot, na primer krapce, kvasenice … Recepte zanje je zbrala Marija Fras v knjigi Kruh, pogače in sladice (Modrijan, 2015). Pri predstavitvi knjige in peki se bo avtorici pridružil avtor nagrajenih kuharskih knjig Klemen Košir.

           

16.00–16.45

Štruklji, slovenska znamenitost

Ob izidu knjige Štruklji (Cankarjeva založba), v kateri je priznani etnolog in mojster kulinarike dr. Boris Kuhar zbral recepte za kar sto vrst teh slastnih jedi, si bomo skupaj z njim ogledali pripravo nekaj izbranih receptov ter štruklje in štrukeljce tudi pokusili.

 

17.00–17.45   

Poezija v kuhinji: Magdalena Svetina Terčon

Pesnica Magdalena Svetina Terčon s šesto pesniško zbirko Igra kresnic in kot urednica knjige receptov Kako so kuhali pri Kosovelovih Tončke Kosovel rada posega po preteklosti. Pesmi v Igri kresnic s podnaslovom Mojim prednikom in dodanim rodoslovnim deblom nas popeljejo v trpko življenje na podeželju v prejšnjih stoletjih, v knjigi receptov Kako so kuhali pri Kosovelovih pa se nam kaže preteklost skozi kulinariko. Na predstavitvi sodeluje Društvo Debela Griža – Volčji Grad, s pršutom in teranom.

Gostja: Martina Kafol

 

NEDELJA 29.11.

9.30–11.25

La Ganache: Francoska slaščičarna (Pâtisserie Artisanale Française)

Kulinarični mojster, slaščičar francoske šole Chef Naser Gashi, je ustanovitelj prvega francoskega slaščičarskega izobraževanja ter celovite ponudbe zelo okusnih in prefinjenih posladkov v Sloveniji. Seznanil vas bo z mojstrstvom priprave dveh čokoladnih poslastic, minjonov in pralin.

           

11.30  

Plava riba s Klemnom Koširjem

Na dogodku bo avtor in samozaložnik Klemen Košir predstavil novo delo Plava, knjigo o plavi ribi Sredozemlja in Jadrana. Skupaj s soavtoricama, ilustratorko Saro Koncilja in oblikovalko Anjo Delbello, bo spregovoril o nastajanju kuharske knjige, ki tako kot vsa njegova dela išče nove izrazne poti znotraj žanra in obrača na glavo ustaljene norme. Pogovor bo podprt z morsko zakusko.   

 

 

Podpornik KulinArtfesta