32. SKS že v pripravi!
23. – 27. 11. 2016
fotografije
 
 
 
 

Sejem v gosteh - Knjige v areni življenja

Letošnji Slovenski knjižni sejem bo postregel še z eno novostjo: prestopil bo meje Cankarjevega doma. Povabljeni slovenski pisatelji se bodo srečali z nekaterimi ranljivimi skupinami ter jim tako približali knjigo in sporočilo knjižnega sejma. Sejem bo obiskal Kralje ulice na Metelkovi, zapornice v zaporu Ig in center CIRIUS v Kamniku.

 

Četrtek, 26. 11. 2015

Brezdomce bo v četrtek, 26. 11. 2015, na Metelkovi obiskal pisatelj Nejc Gazvoda. »Vabilo k sodelovanju nas je presenetilo, seveda vse prej kot neprijetno, predvsem ker zagovarjamo stališče, da je primerno in zaželeno, da imajo ranljive družbene skupine (brezdomci zanesljivo sodijo v definicijo), primeren prostor in hkrati možnost, da se izrazijo. Slovenski knjižni sejem je za to imenitna priložnost. Verjamemo, da bo snidenje besedne in ulične kulture na okrogli mizi to omogočilo. Zakaj ravno Nejc Gazvoda? Jurij Kunaver, ki bo moderiral pogovor, je povedal takole: »Nejc Gazvoda se je uveljavil zelo mlad, in to upravičeno. Je vsestranski ustvarjalec – režiser, scenarist, pisatelj. Zanima se predvsem za notranji svet in medsebojne odnose pripadnikov generacije, ki se je rodila v osemdesetih. Izbral oz. predlagal sem ga tudi zato, ker sem prebral njegovo zbirko kratkih zgodb (Vevericam nič ne uide) in si ogledal dva njegova celovečerna filma (Izlet, Dvojina). Vse troje je name napravilo močan vtis,« so zapisali v uredništvu časopisa Kralji ulice.

Istega dne zvečer ob 19.15 se bo pisateljica, pesnica, scenaristka in glasbenica Cvetka Bevc v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig srečala z obsojenkami ter z njimi razmišljala o poteh življenja in o življenjskih prelomnicah.

 

Petek, 27. 11. 2015

V petek, 27. 11. 2015, pa bo pisatelj Andrej E. Skubic obiskal Zavod za usposabljanje Invalidne mladine Kamnik (CIRIUS). »Knjižnega sejma se učenci Osnovne in Srednje šole Cirius Kamnik navadno ne udeležujejo, ker je obisk množičnih prireditev za gibalno ovirane osebe otežen. Zato smo veseli, da bo letos knjižni sejem v zelo prijetni obliki obiskal nas. Zelo se veselimo obiska pisatelja Andreja E. Skubica, avtorja zanimivih romanov od Fužinskega bluza, ki je šolsko berilo, do romana Samo pridi domov, dobitnika letošnjega kresnika. Predvsem pa se nas je dotaknila  drama Hura, Nosferatu! o deklici s posebnimi potrebami. Ta tematika je v Ciriusu del vsakdanjega življenja. Zato smo veseli, da bomo lahko s pisateljem izmenjali mnenja in izkušnje, prepričani smo, da bo srečanje obogatilo ne le vse nas, temveč tudi pisatelja Skubica,« je povedal direktor zavoda Goran Pavlič.

 

Projekt Knjige v areni življenja, ki ga izvaja ter financira Društvo slovenskih pisateljev, koordinira Inštitut Stopinje (www.stopinje.si).