32. SKS že v pripravi!
23. – 27. 11. 2016
fotografije
 
 
 
 

Spremljevalni program

 Program posodobljen 6.11.2015

 

TOREK 24.11.

18.00-19.00

Linhartova dvorana (-1)

Odprtje 31. slovenskega knjižnega sejma

 

SREDA 25.11.

15.30-16.30

Dvorana M1 (-1)

Tačke pomagačke med knjigami, Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke

Posebni obiskovalci Knjižnega sejma ne poznajo črk in ne berejo knjig, so pa hvaležni poslušalci. V to vas bodo prepričali terapevtski psi, člani Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Pridružili se nam bodo zelo različni psi: majhni in veliki, kratko in dolgodlaki. Vsi pa prijazni, vajeni neznancev, naklonjeni otrokom in odraslim.

Raziskave potrjujejo, da prisotnost psa in skrb zanj pozitivno vplivata na človeka, med drugim zmanjšujeta stres, krepita samozavest, spodbujata socialne stike. Zato posebej izurjeni terapevtski psi s svojimi vodniki obiskujejo otroke v vrtcih in šolah, v bolnišnicah, starejše v domovih, varovance v dnevnih centrih, otroke v knjižnicah. Druženje s psi v teh ustanovah praviloma deluje izrazito motivacijsko in pomirjujoče. Psi se z mladimi bralci družijo tudi ob knjigah. Skupaj potujejo v svet pravljic in vedno znova verjamejo vanje.

Tačke pomagačke se bodo predstavile na Forumu za obiskovalce, potem pa mlado in staro vabijo k druženju, branju zgodb in reševanju ugank.

 

ČETRTEK 26.11.

9.00-13.30

Dvorana M1 (-1)

Knjigotrška akademija

9.00 - 10.30

Spremenjene navade kupcev, predavateljica Sonja Peklenik. Delavnica, ki bo udeležence motivirala h kreativnemu soustvarjanju rezultatov, identifikaciji in pripadnosti podjetju ter prevzemanju odgovornosti za lastne rezultate.

10.30 - 11.10

Primer dobre prakse: Knjigarna MK Trubarjeva, predavateljica Katarina Modic. Z novo knjigarno Mladinske knjige na Trubarjevi je ta ulica dobila vzdevek knjigarniška ulica. Primer dobre prakse bo odgovoril na vprašanja, ali se je modro v današnjih razmerah povezati ali tekmovati s sosednjimi knjigarnami, kako kupce s prejšnje pripeljati na novo lokacijo, zakaj organizirati prireditve, kako popestriti prodajni program.

11.30 - 12.10

Promocija knjigarn na družabnih omrežjih, predavateljica Metka Zver. Na predavanju bo moč izvedeti, kako se lotiti nastopa na družabnih omrežjih, kaj so pasti in katere priložnosti lahko knjigotržci s pridom uporabimo. V zadnjih letih vedno večjo težo dobivajo komunikacije preko družabnih omrežij, ki omogočajo neposredno komunikacijo z našimi kupci. Znamo to izkoristiti?

12.10 - 13.30

Okrogla miza: Izgubljeni kupec

Sodelujoči: dr. Miha Kovač, dr. Samo Rugelj, Andreja Kavčič, Maja Šučur, predstavnik JAK-a in Ingrid Celestina. V ospredju bodo vprašanja povezana z upadom prodaje knjig v knjigarnah. Spraševali se bomo o vzrokih zato in kaj lahko knjigarji sami, pa tudi mediji storimo, da bi trend obrnili navzgor.

15.00-17.00

Kosovelova dvorana (-2)

Praznik zlatih hrušk

Predstavitev založb, ki so za svoje knjige iz leta 2014 prejele znak za kakovost zlata hruška, ter podelitev priznanj zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo in za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo.

Podeljujeta Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Slovenska sekcija IBBY. 

19.00 - 20.00

Klub CD (6)

Milan Kučan, prvi predsednik

Pogovor z dr. Božom Repetom in Milanom Kučanom ob izidu biografije Milan Kučan, prvi predsednik Pogovor povezuje Mojca Šetinc Pašek.

Milan Kučan, prvi predsednik ni prva knjiga o Kučanu (in najbrž tudi ne zadnja), vsekakor pa edina, ki celovito prikaže Kučanovo življenje od otroštva do danes, njegov način razmišljanja in politično delovanje v posameznih obdobjih. »Od Kučanove upokojitve leta 2002 je minilo že trinajst let in medtem so odrasle generacije, ki o njem vedo komaj kaj,« pravi Repe v intervjuju za Sobotno prilogo. »Bil je torej že čas, da se ga predstavi celovito.« In ta celovitost vključuje tudi izjemno pomembno obdobje po upokojitvi, pri čemer ostaja za Repeta uganka »antagonistična percepcija Kučana«. »Na eni strani je bil od konca osemdesetih let in še dolgo po upokojitvi najbolj priljubljen slovenski politik, na drugi strani pa so se vrstili napadi nanj, ki imajo povsem groteskne razsežnosti. Tega antagonizma si ne znam razložiti. Nekako sem razumel napade, dokler je še potekal politični boj; zakaj se nadaljujejo še dandanes, pa si ne znam razložiti,« še pojasni Repe.

  

 

PETEK 27.11.

18.00-19.00

Dvorana Lili Novy (0)

Dražba Antikvariat Glavan

Tudi letos pripravlja Antikvariat iz Ljubljane dražbo, ki je že tradicionalno umeščena na Slovenski knjižni sejem.

Letošnji izbor je zelo pisan, tako po letnicah, kot tudi po zvrsteh.

Tako bo na dražbi moč kupiti:

-          Poezije in pismo Rudolfa Maistra

-          Dopisnico, ki jo je napisal in podpisal dr. Henrik Tuma

-          knjige s podpisi Ivana Cankarja, Pavleta Zidarja, Toneta Pavčka, Alojza Gradnika …

-          podlistke in stripe Mikija Mustra

-          plakate, razglednice, drobne spominske predmete

-          prvo izdajo legendarne Čebelice št.1 – Rdeča Kapica

-          različno domoznansko gradivo