32. SKS že v pripravi!
23. – 27. 11. 2016
fotografije
 
 
 
 

Založniška akademija

{besps}Zaakademija{/besps}

 

Program posodobljen 25.11.2015

SREDA 25.11.

10.00–12.00, Lili Novy

Enotne cene knjig v Sloveniji in Evropi

Predavanje in okrogla miza

Na Norveškem so v letu 2012 po naročilu Ministrstva za kulturo izvedli obsežno raziskavo o posledicah enotne cene knjige v Evropi. Ugotovili so, da enotna cena knjig nima vpliva na število izdanih knjižnih naslovov, močno pa vpliva na nakupe knjig, saj je v državah z enotno ceno ponudba knjig bolj pluralna, medtem ko je v državah brez nje prodaja knjig izrazito uspešnično usmerjena. Raziskavo bo predstavil njen soavtor Tore Slaatta, predavanju pa bo sledila okrogla miza o enotni ceni knjig v Sloveniji.

Sodeluje: Tore Slaatta

           

14.00–16.00, Lili Novy

Fokus Francija: Tri francoske založbe se predstavljajo

V okviru predstavitve Francije kot dežele gostje bodo Slovenijo obiskale tri francoske založnice. V začetnem delu bo vsaka v polurnem predavanju predstavila svojo založbo (založbi Auzou in L'ecole des loisirs izdajata otroško in mladinsko knjigo ter strip, Zumla pa leposlovje za odrasle) in francoski knjižni trg, sledila bodo ena na ena srečanja z zainteresiranimi slovenskimi založniki.

Sodelujejo: Marija Gaudry (L' ecole des Loisirs), Amélie Louat (Zulma), Adélaïde Sorel (AUZOU)

 

ČETRTEK 26.11.

Literatura kot blagovna znamka
Sklop predavanj in okrogla miza, Klub CD

 

10.00–11.00

Kerstin Bergman: Skrivnosti nordijske temine ali globalni sloves skandinavske literature

V angleščini s simultanim tolmačenjem

Kerstin Bergman, odlična poznavalka skandinavskih kriminalk, bo govorila o tem, kaj je Nordic Noir, kako so skandinavske kriminalke postale blagovna znamka in popularne po vsem svetu, kaj jih loči med seboj in kakšni so aktualni trendi v tem žanru.

 

11.00–12.00  ODPOVEDANO

Claudius Niessen: Kje in kako povečati vidnost nacionalne literature

V angleščini s simultanim tolmačenjem

Nemški kulturni menedžer in vodja programa za kreativno pisanje na Univerzi v Leipzigu bo prikazal nekaj inovativnih pristopov k literarnim dogodkom. Njegovo podjetje Clarapark je možganski trust za nove strategije pri promociji in za ustvarjanje novih vrst literarnih, glasbenih in umetniških dogodkov.

 

12.00–13.00 ODPOVEDANO

Aljoša Bagola: Kako iz (slovenske) literature ustvariti blagovno znamko

Aljoša Bagola je eden najbolj prepoznavnih in uspešnih slovenskih komunikacijskih strokovnjakov, partner pri agenciji Pristop. V svojem predavanju se bo skozi primere dobrih praks z različnih področij spraševal, ali lahko iz slovenske literature ustvarimo mednarodno prepoznavno blagovno znamko.

 

13.30–14.30

Slovenska literatura kot blagovna znamka?

Okrogla miza

Sodelujejo: Andrej Blatnik, Barbara Koželj Podlogar, Aleš Novak, Maja Hawlina; povezuje: Renata Zamida

Aljoša Bagola je, zaradi bolezni, udeležbo na okrogli mizi moral odpovedati.

 

Metapodatki v digitalnem svetu – in kako prodajajo knjige
Sklop dveh predavanj, Lili Novy

 

15.00–16.00

Marko Hercog: Enostavnih in koristni nasveti za izboljšanje vidnosti knjig na spletu

Metapodatkov se slovenski založniki še zmeraj bojijo, namesto da bi jih uporabili sebi v prid. Marko Hercog bo predstavil pregled in primerjavo uporabe metapodatkov znotraj različnih domačih (Biblos) in tujih (iBooks, Amazon, Kobo) trženjskih oz. distribucijskih sistemov, razlike med njimi ter scenarije optimizacije distribucijskih kanalov, kakor tudi njihove prednosti in slabosti z vidika slovenskega založnika.

 

16.00–17.00

Michael Bhaskar: Kako prodajati e-knjige

Michael Bhaskar se bo v svojem predavanju bolj kot osnovnim konceptom in snovanju metapodatkov posvetil trženjskim vidikom e-knjig, povezovanju metapodatkov za različne prodajne spletne kanale ter primere dobrih in slabih trženjskih praks na osnovi posameznih naslovov pri različnih distributerjih.

 

PETEK 27.11.

Ustvarjamo vsebine – razvijamo občinstvo
Sklop dveh predavanj, Lili Novy

 

10.00–11.00 ODPOVEDANO

Sam Missingham: Kako ustvariti občinstvo za knjige

Sam Missingham je ena vodilnih strokovnjakinj za trženje v založništvu, ustanoviteljica konference FutureBook, organizatorica prvega virtualnega knjižnega festivala in pri eni največjih svetovnih založb HarperCollins pristojna za promocijo avtorjev in organizacijo dogodkov. V svojem predavanju bo govorila o vlogi družabnih medijev pri promociji branja in avtorjev.  

           

11.00–12.00

Michael Bhaskar: Naprava za vsebino

Michael Bhaskar je soustanovitelj založbe Canelo in avtor knjige Naprava za vsebino, ki je pravkar izšla tudi v slovenščini. V svojem predavanju bo govoril o vlogi knjižnega založnika v digitalnem okolju.